...Home Page.
  ...About Page in English.
  ...Terra Page Hungarian.
  ...Hungary.

 

Egyesült Európai Kereszténység

Szüntessük meg az Egyházszakadást most

 

 

  Saint Stephen's Basilica in Budapest  
     
    Ego Sum Via Veritas et Vita – I am the Way the Truth and the Life    
     
  Szent István-bazilika Budapest-Lipótváros – Saint Stephen's Basilica in Budapest-Lipótváros  

 

E weboldal legfőbb célja, hogy tájékoztatást nyújtson és terjesszen az United European Christendom – Heal the Schism Now (Egyesült Európai Kereszténység – Szüntessük meg az egyházszakadást most) című filmről; A film elsődleges célja, hogy hozzájáruljon az Ortodox és a Katolikus Egyház újraegyesítéséhez és, hogy nagyobb kulturális egységet és integritást hozzon létre a kereszténység között, az európai kereszténységtől kezdve. A film a keresztény hívőkhöz szól. Fontos kiemelni, hogy az Egyesült Európai Kereszténység – Szüntessük meg az egyházszakadást most valójában két film és nem egy film két része, mivel a két téma messze van egymástól. Az egyik, az európai kereszténység témája kimondottan fontos. A másik, az Egyház, páratlanul fontosabb. Ne gondoljuk, hogy nincsenek nyilvánvaló ellentétek azon a téren, hogy a keresztény hívők közösségének hogyan kell kezelnie ezt a két témát.

Az első rész, melyet az első filmnek fogunk hívni, az 5. századi Egyházon belüli egyházszakadás teológiai, ekleziológiai és egyéb kérdéseit, majd pontosabban az Egyházon belüli Nagy Egyházszakadás kérdéseit – melyet a hagyomány 1054-re tesz, s mely a 9. és a 13. század eleje között és később zajlott le – próbálja meg feldolgozni. A felvetett kérdések alapján, melyek erőfeszítéseinket érintik azzal kapcsolatosan, hogy megértsük Isten szándékait az Egyházzal, e vitát komolyan kell venni. Mivel valamennyi keresztény megérti Isten parancsát ezen egység érdekében, s ez világosan látszik a honlapon a Bibliából idézett részekből is, a vitát nem tarthatjuk nem leküzdhetetlennek.

Jelen valóság, ahogy kiemelkedő filozófusok e témával kapcsolatos írásai és az egyházi főszemélyek közötti párbeszéd és ezek programjai is, azt sugallják, hogy az újraegyesítés lehetséges a "Hagyományos" Egyházon belül, azaz azok között, akik megtartották a Szentségeket — és mindenekelőtt az Oltáriszentséget —, valamint az apostoli folyamatosságot és az érvényes papságot. Ezek, a hívők száma szerinti sorrendben a következők: (1) Keleti Ortodox Egyházak;  (2) az Ortodox Egyházak, melyek a konstantinápolyi ortodox ökumenikus pátriárka alá tartoznak; és a (3) Katolikus Egyház. Ehhez a széles közben elismert listához szeretne a film rendezője egy negyedik csoportot hozzáadni. Míg az Ortodox Egyházak és a Katolikus Egyház hivatalosan megpróbál ezekkel az Egyházakkal tárgyalni úgy, hogy nem tárgyal velük, s úgy tesznek, mintha nem léteznének, ez a negyedik csoport azokból a bizánci-szláv liturgiai hagyományokra épülo Ortodox Egyházakból áll, melyek nem tartoznak a konstantinápolyi ortodox ökumenikus pátriárka alá. Az Ukrán Ortodox Egyház, a kijevi pátriárka csak egy a számos Egyház közül, melyek ehhez a zavaros ekleziológiai ügyhöz tartoznak. 

Annak ellenére, hogy a protestánsok mennyire fontosak a kereszténység számára, a protestánsok érvényesülése és a nyugati Egyházon belüli számtalan felosztás, melyek (kisebb kivételekkel) a 16. században kezdődtek nem részei ennek az első filmnek. Viszont fontos részei annak a történetnek, melyet a "második" film mutat be.

A második film a nézőt egy kulturális áttekintésre készteti, mely a keresztény különválásért fizetett áron gondolkoztat el. Valójában egy sor az egyházszakadás árával kapcsolatos esettanulmányról van szó. Ezenkívül a film arra készteti a nézőt, hogy részt vegyen az eszmefuttatásban arról, hogy a kereszténység, az európai kereszténységtől kezdve mit várhat, ha a keresztény viszály folytatódik. Mit gondol arról, ahogy fejlődünk? A helyes irányba felé megyünk?

A hívők közössége határozza meg, hogy az Egyház egysége létrejön-e vagy sem. Az Egyházi főszemélyek kinevezett szereppel rendelkeznek. Még nem állnak készen arra, hogy aláírjanak egy közös nyilatkozatot vagy egy Pápai Alkotmányt vagy egyéb olyan okmányt, mely visszaállítja a Közösséget és az egységet, de még akkor is, ha megtennék, a keresztény hívők támogatása nélkül egy ilyen nyilatkozat sikertelen lenne ugyanúgy, mint 1439-ben... és a kereszténységben legnagyobb egyház egy Mecsetté válna.

     
 
     

Tehát döntenie kell.  Akarja ezt az egységet?

Kérjük, gondolja végig ezt a kérdést miután megnézte a filmet.

     

"A szétválás ellentmond Krisztus akaratának, és ez botrány a világon, és káros hatással van a Szentírás valamennyi teremtménynek való hirdetésének szent ügyére... Hinni Krisztusban azt jelenti, hogy egységre vágyunk, és az egység utáni vágy az Egyház utáni vágy; és az Egyház utáni vágy azt jelenti, hogy a kegyelem lelki közösségére vágyunk, mely az Atya terveinek felel meg az örökkévalóság kezdete óta. Ez Krisztus imájának az értelme: 'Ut unum sint.'"
                              II János Pál az azonos című 1995-i enciklikájában írja:

"A falak, melyek elválasztanak bennünket, nem érnek fel a mennyekbe." 
                              A kijevi metropolita Platon:

 
     
Ember tervez   Isten végez

 

 

Language Button Russkii that is for Russian Language Button Deutsch that is for German Language Button Język Polski that is for Polish Language Button Ukrayinska Mova that is for Ukrainian Language Button Italiano that is for Italian Language Button Español that is for Spanish Language Button Français that is for French Language Button Srpski that is for Serbian Language Button Hrvatski that is for Croatian Language Button Ellinika that is for Greek
Language Button Malti that is for Maltese Language Button Nederlands that is for Dutch and Flemish Language Button Magyar that is for Hungarian Language Button Belaruskaya Mova that is for Belarusian Language Button Kartuli Ena that is for Georgian Language Button Gaeilge that is for Irish Language Button Hayeren that is for Armenian Language Button Română that is for Romanian Language Button Svenska that is for Swedish Language Button Português that is for Portuguese
Language Button Català that is for Catalan Language Button Lëtzebuergesch that is for Luxembourgish Language Button Bulgarski Ezik that is for Bulgarian Language Button Makedonski Jazik that is for Macedonian Language Button Bosanski that is for Bosnian Language Button Crnogorski Jezik that is for Montenegrin Language Button Shqip that is for Albanian Language Button Dansk that is for Danish Language Button Norsk that is for Norwegian Language Button Íslenska that is for Icelandic
Language Button Latīna that is for Latin Language Button Sardu that is for Sardinian Language Button Lietuvių Kalba that is for Lithuanian Language Button Latviešu that is for Latvian Language Button Eesti that is for Estonian Language Button Čeština that is for Czech Language Button Slovenčina that is Slovak Language Button Slovenščina that is for Slovene Language Button Suomi that is for Finnish Language Button Arāmît Armāyâ Arāmāyā  that is for Aramaic
 

 

 

  Szent István-bazilika Budapest-Lipótváros  
     

 

 

 

 

  King Saint Stephen I of Hungary  
  I. István magyar király – Sanctus Stephanus rex Hungariae – King Saint Stephen I of Hungary  
  Atop the Budai Várnegyed – Castle Hill in Budapest, the Slovak-Hungarian sculptor Alajos Stróbl's magnificent equestrian bronze was finished in 1906, his subject having already ascended to the beatific vision nearly nine hundred years earlier. Having passed in 1038 Anno Domini, Saint-King Stephen was canonized in 1083.